0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Evenimente în viața Parohiei Târgu Frumos

Roman: Sfintire de diaconi

Felicitari primului parinte diacon, Sergiu – Catalin Farcas, OFM Conv. din Parohia Sf. Anton de Padova Tg. Frumos.

În ziua de 4 octombrie 2012, data la care Biserica celebreaza sarbatoarea sfântului Francisc de Assisi, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, odata cu sarbatorirea fondatorului Ordinului Franciscan si hramul institutului, a avut loc sfintirea a 20 de diaconi: 16 pentru Ordinul Fratilor Minori Conventuali - Provincia "Sf. Iosif" din România, 3 pentru Ordinul Fratilor Minori Capucini - Custodia "Fericitul Ieremia" din România si 1 pentru Congregatia "Fii Iubirii Milostive".

Sfânta Liturghie si hirotonirea diaconala au fost prezidate de Excelenta Sa Mons. Petru Gherghel, episcop de Iasi, alaturi de care au concelebrat parintele provincial Emilian Catalin, ministru provincial al Provinciei Fratilor Minori Conventuali "Sfântul Iosif" din România, parintele Leon Budau, superior regular al Custodiei Fratilor Minori Capucini, "Fericitul Ieremia" din România, Parintele Franco Sbarbati, delegatul Congregatiei "Fiii Iubirii Milostive", parintele Fernando Manni, superior al Congregatiei "Fiii Iubirii Milostive" din Barticesti, parintele Danillo Holt, vicar provincial al Provinciei Franciscane Conventuale din Slovenia, împreuna cu aproximativ 180 de preoti, tuturor acestora unindu-li-se în rugaciune un numar însemnat persoane consacrate, seminaristi si credinciosi.

Îndata dupa proclamarea Evangheliei, parintele rector Teofil Petrisor a facut apelul candidatilor la diaconat, raspunzand afirmativ, sigur si ferm si fratele Sergiu – Catalin Farcas din Parohia ,, Sf Anton de Padova” Tg. Frumos.

În cadrul omiliei, PS Petru a amintit mai întâi despre actualitatea sfintilor în viata oamenilor din zilele noastre si despre marturia pe care ei o ofera despre iubirea si bunatatea lui Dumnezeu. Între toti acestia se remarca sfântul Francisc de Assisi, într-un mod deosebit astazi, când sfânta Biserica îl sarbatoreste si îl prezinta lumii ca pe un sfânt mereu actual, care, chiar si dupa atâtea secole are, înca atât de multe de spus omenirii. Imagine fidela a lui Cristos umil, cast, ascultator si sarac, adevarat model de simplitate, Francisc este fratele universal ce se afla în profunda comuniune cu Dumnezeu, cu oamenii, cu natura: fratele soare, sora apa si chiar cu "sora vreme buna", pe care a mijlocit-o pentru noi cu prilejul acestei zile atât de speciale. Mai mult decât aceasta, sfântul Francisc se evidentiaza în mod eminent prin faptul ca a considerat atât de importanta valoarea slujirii încât a dorit sa ramâna diacon pe durata întregii sale vieti. Având înaintea lor un exemplu atât de edificator, Preasfintitul i-a îndemnat pe viitorii parinti diaconi ca, în noua misiune ce le va fi încredintata, sa îl urmeze pe Cristos, tinzând asemenea sfântului Francisc, mereu tot mai mult spre idealul evanghelic al simplitatii, umilintei, castitatii, ascultarii si al saraciei, virtuti care sa straluceasca în ei, atât prin vestirea cuvântului Domnului si slujirea caritatii, cât mai ales prin propria lor traire de viata.

Omilia a fost urmata de continuarea ritualului propriu-zis al hirotonirii diaconale. Mai întâi candidatii au promis ascultare si respect episcopului diecezan si superiorului lor legitim, iar dupa aceasta, prosternându-se, s-au unit în rugaciune cu întreaga adunare, care, asezata în genunchi a cântat "Litania tuturor sfintilor". Apoi a fost facuta rugaciunea solemna de consacrare si invocare a Duhului Sfânt si a fost îndeplinit ritualul impunerii mâinilor de catre episcop. Urmatorul moment a constat în îmbracarea vesmintelor sacre diaconale. Nu în cele din urma, episcopul a încredintat fiecaruia Sfânta Evanghelie, gest liturgic însotit de îndemnul: "Primeste cuvântul lui Dumnezeu al carui crainic ai devenit. Ai grija ca tot ceea ce citesti sa crezi; ceea ce crezi sa predici; ceea ce predici sa practici". Ritualul a luat sfârsit cu îmbratisarea din partea Preasfintitului si daruirea pacii.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finala si cu o fotografie de grup, spre frumoasa si vie amintire, dupa care diaconii nou sfintiti au fost felicitati de invitatii lor, bucurându-se apoi împreuna cu acestia de momentele placute ale unei întâlniri fraterne.

Felicitari parintelui diacon, Sergiu – Catalin Farcas si mult har în slujirea pe care Domnul i-a încredintat-o!

Imagini din această zi puteți vedea în [ albumul foto ]

Petruț Adrian

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos