0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Evenimente în viața Parohiei Târgu Frumos

Uniunea Asociatiilor Caritative 'Sf. Vincetiu de Paul' România

Întâlnirea de toamna a presedintilor conferintelor care fac parte din grupa I a Uniunii Asociatiilor Caritative "Sfântul Vincentiu de Paul" din România s-a desfasurat sâmbata, 8 octombrie 2011, la Pitesti, în Conferinta "Sfintii Apostoli Petru si Paul", fiind prezenti reprezentantii din conferintele din Arhidieceza de Bucuresti si Dieceza de Iasi.

Din Dieceza de Iasi au participat: Petru Rediu (Tomesti "Fericitul Ieremia"); Ana Dobos (Iasi "Sf. Tereza a Pruncului Isus"); Virgil Roca (Iasi "Sf. Anton de Padova"); Anton Dâsca (Baltati "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petrut (Târgu Frumos "Sf. Anton de Padova"); Silvica Ghiuzan (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Angelica Mânecuta (Onesti "Sf. Iosif").

A mai participat prof. Eva Maria Peter, presedintele national. Au fost si oaspeti parteneri din Anglia: Mary Abel, responsabila cu parteneriatele SVP Anglia - SVP România, si Derek I., partener al Conferintei din Pitesti.

Din partea "Societatii Fiicele Caritatii" a participat sora Magdalena Harbu.

Întâlnirea a debutat de vineri, 7 octombrie 2011, în sarbatoarea Sfânta Fecioara Maria, Regina Rozariului, cu recitarea Rozariului, cu participantii sositi la întâlnire, împreuna cu comunitatea din Pitesti.

Întâlnirea de sâmbata, 8 octombrie 2011, a început cu sfânta Liturghie concelebrata de pr. Iosif Cobzaru, paroh al Parohiei Pitesti "Sf. Apostoli Petru si Paul", pr. Petru Paulet, paroh la Câmpulung Muscel si îndrumatorul spiritual al grupei I, si pr. Petru Turcanu, pensionar.

Pasajul din Evanghelie a fost luat din Evanghelia dupa sfântul Matei 25,31-46, unde Isus le vorbeste apostolilor despre "judecata de apoi": "Atunci împaratul le va spune celor de la dreapta sa: «Veniti, binecuvântatii Tatalui meu...Caci am fost flamând si mi-ati dat sa manânc, am fost însetat si mi-ati dat sa beau, am fost strain si m-ati primit, gol si m-ati îmbracat, bolnav si m-ati vizitat, am fost la închisoare si ati venit la mine»".

Dupa uimirea "alesilor", Isus adauga: "Împaratul le va raspunde: «Adevar va spun ca orice ati facut pentru unul din fratii mei cei mai mici, pentru mine ati facut»".

La predica, parintele paroh a accentuat trei dimensiuni ale personalitatii sfântului Vincentiu de Paul: îndârjirea, dârzenia de a deveni slujitor al lui Cristos prin slujirea saracilor, în spirit evanghelic; om de actiune, om practic, stralucit si eficace întreprinzator; om al rugaciunii si meditatiei. Aceasta ultima dimensiune, practicata în conferinte, ne va permite sa devenim capabili de a-l recunoaste pe Dumnezeu în cei saraci.

Deschiderea lucrarilor s-a facut printr-o meditatie sustinuta de pr. Petru Paulet cu imperativul "Caritas Christi urgent nos", axata pe cuvintele evanghelistului Ioan "Dumnezeu este iubire si cine ramâne în iubire ramâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu ramâne în el" (1In 4,16). În prezentare s-a amintit si citat din enciclicele Sfântului Parinte papa Benedict al XVI-lea, Deus caritas est si Caritas in veritate, invitând asistenta cu "Dragii mei, sa ne iubim unii pe altii, caci dragostea vine de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut de la Dumnezeu si îl cunoaste pe Dumnezeu" (1In 3,24).

Dupa frumoasa si expresiva meditatie au urmat discutii cu aplicatie la activitatea din conferinte. Prezentare activitatilor prezente si viitoare din conferinte a fost facuta de fiecare presedinte, insistându-se pe faptul ca virtutea caritatii nu trebuie ascunsa, ci împartasita cu toti care vor sa slujeasca celor mici si umili, având ca finalitate fortificarea lor în credinta, speranta si dragoste.

A urmat prezentarea sesiuni de formare vincentiana din perioada 3-17 iulie 2011, din Franta, de Ana Dobos împreuna cu sora Magdalena, în care s-a insistat pe pregatirea spirituala în toate conferintele, printr-o perioada de reflexie si analiza asupra propriului itinerar de actiune caritativa.

Dl. Derek a multumit pentru invitatia de a fi prezent la întâlnirea cu reprezentantii SVP grupa I si ne-a împartasit din multele activitati, asemanatoare cu ale noastre, dar la alt nivel, asigurându-ne de sprijinul lor.

Prezentarea facuta de Mary Abel a aratat, printre altele, si problemele cu care se confrunta si Conferintele din Anglia: lipsa membrilor tineri care sa duca mai departe spiritualitatea sfântului Vincentiu de Paul, iar membrii în vârsta se straduiesc, din rasputeri, sa continue aceasta misiune.

Întâlnirea s-a încheiat cu dorinta de a corespunde, cu totii, la afirmatia sfântului Vincentiu de Paul: "Dragostea este inventiva la infinit".

Petruț Adrian

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos