0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Evenimente în viața Parohiei Târgu Frumos

Calea Sfintei Cruci - o traditie crestina specifica Postului Mare

In perioada Postului Mare se celebreaza Calea Sfintei Cruci, un act de pietate prin care sunt evocate patimile lui Isus, pana la rastignire. Din anul 313, dupa pacea lui Constantin, in fiecare an, in Saptamana Patimilor crestinii au cautat sa ajunga la Ierusalim, si sa parcurga drumul pe care Isus l-a parcurs in zilele de dinaintea mortii Sale, dorind sa retraiasca evenimentul si sa-I multumeasca, identificandu-se cu El.

Devotiunea Caii Sfintei Cruci a fost raspandita de franciscani, in secolele XIV si XV. Conform unui acord incheiat cu turcii, ei conduceau in Ierusalim exercitiile spirituale ale pelerinilor, pe Via Dolorosa, urmandu-l pe Cristos, de la Tribunalul lui Pilat, din partea cea mai de jos a orasului, pana pe Golgota (Calvarul), cea mai inalta parte a sa. Ei au adaptat aceasta forma de meditatie asupra Patimilor, pentru a permite saracilor si celor care nu puteau sa ajunga pe Pamantul Sfant sa realizeze acelasi drum ca si pelerinii. Astfel, au amenajat in aer liber sau in biserici, sirul de icoane sau statuiete cu scene marcand drumul lui Cristos, pana pe Calvar. Ei, impreuna cu credinciosii, se rugau si meditau la fiecare dintre aceste etape sau statiuni.

Pana in secolul al XVIII-lea numarul statiunilor varia, apoi a fost fixat la un numar de 14 de catre Papa Clemente XII si Papa Benedict XIV, care au dat Caii Sfintei Cruci caracterul pe care il cunoastem astazi.Din 1958, odata cu construirea unei Cai a Sfintei Cruci la Lourdes, s-a raspandit obiceiul de a incheia acest mic pelerinaj “cu Maria, in speranta invierii lui Cristos”.

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos