0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Evenimente în viaţa Parohiei Târgu Frumos

Postul Pastelui

Biserica ne invita in fiecare an la reconciliere cu Dumnezeu prin intermediul Postului Pastelui, care este un timp de pregatire. Postul debuteaza cu Miercurea Cenusii, o zi care nu are o data fixa. Miercurea Cenusii este o zi de post si abstinenta, in care credinciosii se pregatesc în chip special, pentru saptamanile de post care urmeaza.Timp de 40 de zile, cat dureaza postul ,crestinii se pregatesc pentru marele mister al Invierii Domnului. Acest numar de zile nu este ales intamplator,ci are semnificatii adanci. Pelerinajul poporului lui Israel prin pustiu a durat 40 de ani (Num 14, 1–44), 40 de zile a postit Moise inainte sa primeasca de la Dumnezeu tablele legii (Ex 24, 18), Cristos a postit 40 de zile inainte de a fi ispitit de diavol si inainte sa isi înceapa activitatea publica (Mt 4, 1–2; Mc 1, 13; Lc 4, 1–3).

O traditie din perioada Bisericii primare este presararea cenusii pe capul credinciosilor in Miercurea Cenusii. Cenusa provine din arderea ramurilor din Duminica Floriilor a anului precedent, care se pastreaza dupa ardere si care este presarata in forma de cruce pe capetele credinciosilor în semn de pocainta. Cuvintele folosite de preot sunt: ’’Memento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris’’(“Aminteste-ti omule ca din pamant esti si in pamant te vei intoarce”).Aceste cuvinte ne insotesc pe timpul postului pana la momentul Invierii, iar noi, credinciosii, nu trebuie sa le uitam, ci sa le meditam, sa le traim si sa ne amintim de semnificatia lor, de faptul ca suntem pelerini pe acest pamant.

Cantecele sunt potrivite timpului postului; sobrietatea lor ne indeamna si pe noi la un moment de reflectie care dureaza toata perioada Postului Mare. In acest timp se face Calea Sfintei Cruci, rugaciune care comemoreaza suferintele pe care Cristos le-a indurat pe drumul Crucii, pana la Calvar. Fiecare statiune ne aminteste de suferintele crucii lui Cristos, care transforma crucea dintr-un simbol pagan si un mijloc de tortura pentru cei care comiteau ilegalitati, intr-un semn salvic distinctiv pentru crestini, care simbolizeaza victoria binelui asupra raului, victorie înfaptuita de Cristos prin Invierea Sa glorioasa, dupa patimirea si moartea Lui pe cruce.Sa privim cu incredere si sa asteptam cu bucurie Invierea Domnului. Sa transformam intreaga noastra viata si sa o facem sa fie asemenea lui Cristos, care sufera pentru mantuirea noastra si sa ne unim suferintele noastre cu suferintele tuturor acelora care sufera, pentru ca, la sfarsit, sa fim asemenea lui Cristos care vine în glorie.

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos