0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Evenimente în viața Parohiei Târgu Frumos

Editura "Sapientia": 1617-2017. 400 de ani de carismă vincențiană

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea 1617-2017. 400 de ani de carismă vincențiană, scrisă de Ana Doboș. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în format 14x20, are 102 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei..

Această carte apare într-un an jubiliar pentru "Familia vincențiană": 400 de ani de când sfântul Vincențiu de Paul s-a "convertit" într-un mare apostol al carității. Anul 1617 este anul în care se realizează o mare cotitură în viața de preot a sfântului Vincențiu. În acest an el începe să se îndrepte cu o predilecție deosebită și cu toate puterile spre cei săraci. Exemplul său va inspira ulterior multe mișcări și asociații care își vor întemeia apostolatul pe carisma sa.

În acest an jubiliar, doamna Ana Doboș ne pune la dispoziție cartea 1617-2017, 400 de ani de carismă vincențiană, ca să putem descoperi și să pătrundem și mai mult în viața și activitatea sfântului Vincențiu. De altfel, acest an e propus și ca "un moment oportun de reînnoire spirituală și apostolică a întregii familii vincențiene".

În această lucrare descoperim sufletul mare al sfântului Vincențiu. Spre deosebire de alți fondatori de congregații religioase, acest sfânt nu a avut viziuni și nici nu a auzit "voci de sus". Duhul Sfânt l-a surprins și l-a interpelat în două momente care i-au descoperit două tipuri de sărăcii: "Poporul sărac moare de foame și riscă să fie condamnat pentru veșnicie". Așadar, există o dublă foame: după pâine și după cuvântul lui Dumnezeu, căreia îi corespunde o dublă moarte: moartea trupului și moartea sufletului. Aceasta s-a întâmplat în anul 1617, când a avut loc adevărata convertire în viața sfântului Vincențiu. După falimentele din primul deceniu al vieții sale de preot, el și-a revenit și s-a "convertit" la caritatea față de Dumnezeu și față de cei săraci. Din acel moment, Vincențiu a descoperit misiunea vieții sale, căreia i-a dat un sens și o direcție prin apostolatul deosebit de intens în favoarea săracilor.

Sfântul Vincențiu este profund introdus și legat de viața Bisericii universale, dar și de viața Bisericii locale, atât la nivel de dieceze, cât și la nivel de parohii, de episcopi și de preoți, cu scopul de a favoriza cu orice preț întâlnirea comunității creștine cu cei săraci. Mare parte din lucrarea de față analizează diferitele forme de organizare a operei vincențiene, de unde se pot vedea deja diferitele raporturi ale sfântului Vincențiu cu ierarhia, dar și dezvoltarea operelor de caritate în strânsă legătură cu structurile Bisericii locale.

În lucrarea de față este interesantă partea care analizează "Carisma vincențiană în România", în toate zonele țării, începând cu apostolatul fericitului Vladimir Ghika, continuând cu prezența misionarilor lazariști (care trăiesc carisma sfântului Vincențiu) până în zilele noastre, când în Dieceza de Iași sunt prezente și activează institute de viață consacrată de inspirație vincențiană. Este o activitate care se inspiră din carisma sfântului Vincențiu, o activitate vie și eficace, urmărind o slujire de promovare și de ajutorare a membrilor celor mai năpăstuiți din comunitățile creștine. Carisma vincențiană este un unic drum cu și în Biserica diecezană pentru a realiza imaginea unei Biserici sacrament al lui Cristos sărac, punându-i pe săraci în centru.

Îi mulțumim și o felicităm pe doamna Ana Doboș pentru această lucrare originală și pentru stimulentul pe care ni-l oferă tuturor în anul jubiliar de a ne apropia de viața sfântului Vincențiu și de a-i aprofunda carisma specifică. Fie ca acest aniversar să lumineze și să inspire din belșug poporul lui Dumnezeu, să reînsuflețească zelul tuturor discipolilor săi și să facă să răsune în inimile lor chemarea la slujirea carității evanghelice, o urare pe care o extind într-un mod special marii Familii vincențiene din România.

Imagini din această zi precum și articolul original poate fi găsit pe [ Ercis.ro ]

PS Aurel Percă,
episcop auxiliar de Iași

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos