0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Evenimente în viața Parohiei Târgu Frumos

Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2007

Este deja o tradiție în Târgu Frumos ca în săptămâna de rugăciuni pentru unitatea creștinilor, credincioșii catolici și cei ortodocși să se întâlnească în rugăciune pentru a descoperii și a aprofunda ceea cei îi apropie și nu ceea ce îi separă. Tema pentru anul acesta "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (Mc 7,31-37) a fost celebrată în seara zilei de duminică, 21 ianuarie, în Biserica Ortodoxă "Sf. Nicolae".

Pr. paroh Ioan Apetroaie, gazda de anul acesta ne-a primit cu multă căldură și bucurie. Au fost nouă preoți: doi preoți romano-catolici, pr. Iulian-Eugen Kropp, paroh de Târgu Frumos și pr. Robert Gașpal, paroh de Podu Iloaiei și șapte confrați ortodocși, patru preoți din localitate și trei preoți vecini. Celebrarea ecumenică celebrată în timpul vecerniei în biserica plină de credincioși, a arătat interesul pentru această rugăciune comună.

Textul luat din Evanghelia după sfântul Marcu: "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (7,37) a stat la baza predicii pr. Iulian Kropp care a arătat că intervenția lui Dumnezeu în suferință și slăbiciunea omului reprezintă o mărturie elocventă a milostivirii divine. Prin faptul că redă omului surdo-mut auzul și capacitatea de a vorbi, Isus face vizibilă pentru noi toți puterea și dorința lui Dumnezeu de a vindeca pe orice om, de a mântui pe fiecare om, împlinind astfel profeția lui Isaia: "Atunci ochii celor orbi vor vedea și urechile surzilor se vor deschide" (Is 35,5-6).

Vindecarea celui surd îi permite acestuia să înțeleagă Vestea bună proclamată de Isus Cristos. Faptul că își recapătă capacitatea de a vorbi îi permite să spună și celorlalți ce a văzut și ce a auzit. Asemenea acestui om, care a fost vindecat de Isus, toți cei care au fost botezați în Cristos și-au deschis urechile pentru a asculta Evanghelia. Așa cum Isus a răspuns cu solicitudine celor care îl implorau, tot așa și Biserica trebuie să audă vocea tuturor celor care suferă. Dincolo de vindecarea omului surdo-mut, Evanghelia transmite și un mesaj prin care arăta că Isus a venit să-l facă pe om comunicativ, să între în comuniune cu semenii săi.

La final pr. paroh Apetroaie mulțumind tuturor celor prezenți, a făcut invitația de a participa la celebrarea ecumenică ce avea să se desfășoare în ziua de marți, 23 ianuarie, la biserica romano-catolică "Sf. Anton de Padova".

Astfel, ziua de marți, zi dedicată cinstirii sfântului Anton de Padova, a unit în biserica romano-catolică, după sfânta Liturghie, mulți credincioși din localitate, ortodocși și romano-catolici, care împreună cu păstorii lor, pr. Apetroaie, pr. Apostol, pr. Zugravu și pr. Cristea, și pr. paroh Iulian Kropp, s-au rugat pentru unitatea Bisericii, fiind pătrunși de același Duh al unității, Duhul adevărului.

La predică, pr. Apetroaie l-a prezentat pe Duhul Sfânt, ca fiind Duhul adevărului, care ne va face să înțelegem adevărul despre Dumnezeu, dacă ne deschidem urechile și inima să ascultăm adevărul care vine de la Dumnezeu și care trebuie să lucreze în noi toți ca să formăm o unitate, după modelul trupului nostru care formează un tot, deși sunt multe mădulare. Este același Duh care lucrează în toate eforturile noastre de a face vizibilă unitatea creștinilor și care ne dă puterea de a acționa pentru a reînnoi fața pământului.

La invocațiile ce au urmat, toți preoții au înălțat rugăciuni de iertare pentru momentele de dezbinare și rugăciuni de ajutor pentru realizarea unității dorite de mulți de bunăvoință.

Cântările "Lumea-ntreagă să se înfrățească" și "Ce bine e când frații în Domnul se iubesc" înălțate cu mult elan, au bucurat inimile tuturor.

La sfârșitul celebrării, pr. paroh Iulian Kropp a mulțumit pentru frumoasa rugăciune comună, a oferit în semn comuniune preoțească de câte un calendar ecumenic tuturor preoților prezenți și a împărțit binecuvântarea cu relicvia "Sf. Anton de Padova".

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos