0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Revista CREZ ETERN

Publicație periodică a comunității catolice din Târgul Frumos

Nr. 6 - Decembrie 2004

Gânduri de Crăciun
Vă vestesc vouă bucurie mare, care să fie pentru toată suflarea creștină din Tg. Frumos: astăzi în cetatea lui David, Betleem s-a născut Cristos, Domnul nostru.
Prin intermediul acestui buletin parohial sperăm să pătrundă cu mai multă vigoare în casele dumneavoastră mesajul de speranță și pace pe care-l transmite pruncul Isus din ieslea săracă a Betleemului. Să fim docili la glasul îngerului și să ieșim din sfera preocupărilor noastre zilnice îndreptându-ne către locul nașterii Mântuitorului și oferind Stăpânului istoriei toată ființa noastră.
Sărbătoarea Crăciunului din anul 2004 să fie diferită de ceilalți ani deoarece comunitatea noastră creștină tinde din ce în ce mai mult să se maturizeze în credință și dragoste. Vom încerca așadar să . conștientizăm valoarea gestului de iubire al lui Dumnezeu, Cel ce-l trimite pe Fiul său unul născut pentru a se întrupa și a se mântui de păcat. Ne vom strădui să-l imităm pe Isus sărac și umil care ne privește blând din iesle și ne împarte la toți pacea și binecuvântarea sa.
Vă doresc un Crăciun binecuvântat și un An Nou bogat în haruri și realizări spirituale!
Pr. paroh Iulian Faraoanu

Acțiunea Catolică
La 8 decembrie 1992, în 9 parohii din Dieceza de Iași -Iași, Bacău, Izvoare, Pașcani, Roman, Săbăoani, Gheorghe Doja, Adjudeni, Tămășeni -mai mulți laici și-au exprimat dorința de a se angaja și de a se dedica slujirii aproapelui, în Biserică, în fața părintelui paroh și a comunității.
Acești credincioși au înființat o Asociație care își propune să contribuie prin acțiunile sale la evanghelizarea, sfințirea și formarea creștină a cunoștințelor în așa fel încât să influențeze cu spiritul evanghelic diferitele comunități și medii.
Această Asociație se numește Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif și la 8 decembrie 2004 a sărbătorit 12 ani de la înființare.
În ziua de 12 decembrie, în cadrul Liturghiei de duminică, 14 tineri din parohia "Sfântul Anton" din Târgu Frumos, au depus votul de adeziune la Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif". Acești tineri și-au exprimat dorința de a se implica în acțiunile Bisericii de sfințire, formare și ajutorare a creștinilor. Toate aceste obiective sunt realizate în cadrul celor patru laturi: liturgică, educativă, calitativă și cultural-recreativă.
Tinerii din parohia din Târgu Frumos vor participa la toate activitățile Acțiunii Catolice: întâlniri cu tinerii din alte parohii, acțiuni de ajutorare a celor nevoiași, evanghelizarea unor comunități.
Sunt așteptați cât mai mulți simpatizanți ai Acțiunii Catolice care să depună adeziunea în anul următor.
Ne rugăm ca Sfântul Iosif, patronul acestei organizații să ne ajute să fim statornici în credința și să reușim să ducem la îndeplinire misiunea încredințată.
Alina Timofticiuc

Scrisoare de Crăciun
Pruncule Isus, mi se spune că nu trebuie să mințim, dar când spun vreun adevăr, toți se înfurie. Ieri tatăl meu s-a supărat rău pentru ca am zis de față cu prietenii lui că o bate pe mama. Dar nu-i mai rău să faci ceva rău, decât să spui despre asta? El se supără când spun. Dar eu nu am voie să mă supăr când o bate. Mi se spune că nu e bine să stau cu "anumiți copii" și la culcare mă obligă să mă rog ție, dragul meu Dumnezeu, să ne arăți că suntem frați și că toți suntem egali. Mama îmi zice că trebuie să fiu ca tatăl meu, dar tatăl meu sună la serviciu și spune că este bolnav ca să nu meargă la lucru, în schimb își cheltuiește tot salariul pe băutură.
Eu știu să gândesc, am propriile mele gusturi, care diferă de cele ale părinților mei și câteodată, îmi vine să strig și să protestez. Dacă ei zic "NU", eu nu pot sa le atrag atenția pentru că sunt un copil! Cu toate astea, Tu, Isuse, te naști pentru a zice: "Dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți intra în împărăția Cerurilor". Dar pe noi nu ne lasă să fim prunci. Ne obligă să fim răi, egoiști și ipocriți ca cei mari; ne obligă să spunem ceea ce nu simțim. Spune-le tu că a fi copil nu este nici un defect, nici un păcat și nici o jucărie frumoasă pentru cei mari. Poate că tocmai de asta ne cumpără atâtea jucării de Crăciun, ca să ne facă să fim ca ei. Spune-le tu să ne dea din timpul și înțelegerea lor, să ne respecte.
Spune-le, de acest Crăciun, că un copil este o valoare unică, inegalabilă în viața unui om și, cu siguranța - chiar tu ai spus asta - o valoare care nu poate muri în "omul din noi".
Prietenul tău, Jorge Lopez Alcedo (Peru)

Vis de Crăciun
Mi se părea că merg spre grajdul din Betleem alături de păstori și magi. Ajunși în fața pruncului din iesle, am observat că toți i-au adus cate ceva, numai eu nu. Strâmtorat, am spus repede:
- Îți promit cel mai frumos lucru pe care-l am. Îți voi dărui bicicleta mea cea nouă sau trenulețul meu electric.
Pruncul dădu din cap și spuse:
- Dar nu vreau trenulețul tău electric. Dăruiește-mi ultima ta compunere!.
- Ultima mea compunere? se miră băiețelul. Dar pe ea este scris ineficient.
- Tocmai de aceea o vreau. Să-mi dai întotdeauna ceea ce nu este suficient. De aceea am venit în lume. Adu-mi mereu tot ceea ce este rău, mincinos și urât în viața ta, îi spune pruncul Isus. De aceea am venit în lume, ca să te iert, să te iau de mânuță și ca să-ți arăt drumul.
Culese de Gabriela Dămătăr

Familia - Loc sacru de educație umană și spirituală
Familia nu este o invenție omenească, ci o emanație a inteligenței și a iubirii divine. Este locul sacru unde soțul și soția trăiesc în armonie, iar fructul iubirii lor, copilul, este condus și modelat în iubire și libertate.
Realitatea cotidiană este alta pentru că soții preferă un comportament iresponsabil, aderă la un creștinism ieftin, de suprafață, ca o cobză goală pentru că s-au săturat de minciuna și nesinceritatea vieții lor.
Vă invit să priviți cu atenție la copiii dumneavoastră, în general, tinerii sunt foarte sensibili față de valorile spirituale, au o profundă sete interioară după Absolut, au nevoie de credință în Dumnezeu, pentru că numai credința dă semnificație vieții și morții. Pentru a înfrunta durerea, răul, frica, moartea, tinerii au nevoie de o tărie interioară, de caracter, care provine numai din credință. În schimb, ei ce văd la adulți? Ambiții deșarte, idealuri burgheze și egoiste; nimeni nu se mai ocupă de sufletul lor tânăr.
Priviți cu atenție la sufletele lor, ei aspiră la o lume mai bună, mai frumoasă, mai pură, mai onestă, blamând în public cruzimea, nedreptatea, orgoliul. Din păcate, ce pot vedea ei în această lume? Pot observa cu tristețe și amărăciune în suflet că nu li se oferă decât un sentiment al plăcerilor trupești care paralizează elanul spre Absolut și deformează cunoștința. Astfel, din sufletul tinerilor este eliminat șprițul mortificării, al stăpânirii de sine și al rugăciunii.
Dragi părinți, în încheiere vă invit să reflectați mai mult la cuvintele cu care am început această scurtă prelegere despre familie- Loc sacru de educație umană și spirituală.
"Familia nu este o invenție omenească, ci o emanație a inteligenței și a iubirii divine. Este locul sacru unde soțul și soția trăiesc în armonie, iar fructul iubirii lor, copilul, este condus și modelat în iubire și libertate.
Prof. Mihaela Bercea

Crăciunul - Aprofundare
S-a apropiat Crăciunul. Luminile, vitrinele, darurile, Isus care se naște... Mii de ani oamenii l-au așteptat pe Isus, darul făcut nouă de Dumnezeu Tatăl. În fiecare an creștinii retrăiesc această așteptare în perioada care precede Crăciunul, Adventul. Mulți așteaptă numai darurile materiale: dulciuri, jucării, cadouri; mulți îl așteaptă cu dragoste pe Isus.
Biserica în acest timp se îmbracă în violet, pentru că violetul este o culoare care înseamnă așteptare, o așteptare însoțită de austeritate și în același timp de o speranță plină de bucurie.
În timpul Adventului în Biserici și în liturgie întâlnim multe semne și simboluri : coroana, lumânările, bradul, presepiul...
Se vorbește despre semn atunci când printr-un lucru care se vede ni se arată un alt lucru. Cu cât o imagine este stilizată mai mult cu atât semnul se apropie de simbol.

Coroana de Advent
Se obișnuiește să se așeze la loc vizibil, în timpul Adventului, o coroana făcută din ramuri de brad având patru lumânări care se aprind progresiv în fiecare Duminică. Aceste lumânări simbolizează timpul de așteptare din Vechiul Testament sau marile etape ale mântuirii:
- prima duminică: prima lumânare simbolizează iertarea lui Adam și Eva. Ei mor pe pământ, dar trăiesc în Dumnezeu;
- a doua duminică: a doua lumânare simbolizează credința patriarhilor. Ei au crezut că vor primi țara promisă;
- a treia duminică: a treia lumânare simbolizează bucuria lui David. El celebrează alianța și veșnicia ei;
- a patra duminică: a patra lumânare simbolizează învățătura profeților. Ei anunță o împărăție de iubire, de dreptate și de pace.

Bradul
Este unul din elementele importante din decorul străzilor și al caselor din perioada Crăciunului. Obiceiul împodobirii bradului vine din secolul al XVI-lea, din Alsacia (Franța, acolo unde oamenii au început să-l orneze cu fructe, flori de hârtie sau chiar cu biscuiți). De ce-a fost ales tocmai bradul? Pentru ca el are particularitatea de a rămâne verde tot timpul anului!
Mai târziu oamenii au început sa pună si lumânări, lumina simbolizându-l pe Isus! Încet-încet, fructele au fost înlocuite cu globuri colorate. Lor li s-au adăugat apoi ghirlandele și luminile electrice, care au venit să înlocuiască lumânările. În vârful bradului strălucește aproape mereu o stea: ea împlinește amintirea acelei stele care a ghidat magii până la Betleem.
Marius Bitiușcă

Noaptea Crăciunului
Noaptea se lasă încetișor,
Stele apar câte una pe bolta
Cerească odată cu Luna.
Regina Lună se luminează
Din ce în ce mai mult.
Pomii de Crăciun
Strălucesc de împodobire,
Zăpada lucește căzând
Pe pământ.
Cântece înălțate lui Isus
Invocă nașterea lui
Într-o iesle și deasupra
Stă o stea.
Cu o coadă strălucitoare
Ce sparge tot întunericul.
"A sosit Mesia!",
Zice Melchior.
"A sosit iertarea!",
Zice Baltazar.
"A sosit bucuria!",
Zice Gașpar.
"A sosit Isus!",
Zicem noi simplu și curat.
Maria Porcaru

Nașterea Domnului
În peștera săracă,
Pe-al iernii aspru vânt,
Când noaptea grea domnește
Sub stele, pe pământ.

Cu zâmbet, dulce-apare
Copilul Dumnezeu,
Pe paie-n iesle, rece
Își pune capul său.

Iar două animale
Suflând îl încălzesc,
Deasupra-i dulce sună
Tot corul îngeresc.

Și nu putea el oare
Să aibă un palat,
Cum are-n lumea asta,
Un rege, un împărat!

Ah, El putea prea bine,
Dar singur n-a voit,
El a voit să fie
Sărac și umilit.

Copilul blând ne-nvață
Cu-al său exemplu sfânt,
Secretul fericirii
Aicea, pe pământ.

În fața Lui acela
E mare, adevărat
Ce-n orice clipă este
Cu sufletul curat.

Cu-ncredere la iesle
Bogaților, veniți,
De învățați secretul
Și fi-veți fericiți.
Maria Porcaru

Lumină și bucurie
Domnul să ne binecuvânteze, el să meargă cu noi noaptea și ziua. El să lase lumina Lui să strălucească așa de puternic ca în Betleem, ca noi să putem găsi la El ceea ce căutăm și sperăm. El să meargă ca un înger care ne protejează și ne amintește motivul sărbătorii noastre, ca speranța să rămână atunci când vin zile care ne vor întuneca viața. Aceasta să ne dăruiască Dumnezeul copiilor și Dumnezeul celor mari, Tatăl, cel care a făcut lumea, Fiul, care asemenea unui copil ne zâmbește și Duhul Sfânt care le-a gândit pe toate.
Maria Porcaru

Gânduri "incomode" de Crăciun
Bucurați-vă, spuneți voi, faceți sărbătoare pentru Nașterea Mea,
Dar nu vă gândiți decât la mâncare și băutură.

Faceți sărbătoare pentru că am venit să vă mântuiesc,
Dar voi nu doriți să fiți mântuiți.

Faceți sărbătoare pentru că eu v-am deschis porțile Paradisului
Dar nici unul dintre voi nu se grăbește să intre.

Faceți sărbătoare pentru că îngerii au vestit pacea,
Dar voi nu știți decât scandal și ură.

Faceți sărbătoare pentru că am venit să împac cerul și pământul,
Dar voi, uitând de Cer, nu vă gândiți decât la cele pământești.

Faceți sărbătoare în casele voastre pentru că este sărbătoarea familiei,
Dar voi aproape că ați distrus familia.

Faceți sărbătoare pentru că Dumnezeu vă iubește,
Dar voi ați uitat de mult ce înseamnă iubirea.

Spuneți că acestea sunt zile de iertare și împăcare,
Dar nu aveți puterea să-i iertați pe vecinii voștri.

Faceți sărbătoare pentru că... nu vreau să tulbur sărbătoarea sau cunoștințele voastre,
Dar vă invit numai să recunoașteți: astăzi Crăciunul e doar sărbătoarea voastră, nu a mea.
Prof. Mihaela Bercea

Câteva explicații legate de nașterea lui Isus
De ce Isus nu a fost zămislit ca toți oamenii?
Isus este un dar al lui Dumnezeu, un dar neasemuit. Născut din Fecioara Maria, El s-a zămislit de la Duhul Sfânt. Pornind de la Evanghelii, Biserica mărturisește fecioria Mariei: faptul că Isus s-a născut din ea, deși ea nu a cunoscut bărbat. Acest lucru este mai mult decât un semn al faptului că nimic nu-i este cu neputință lui Dumnezeu.

De ce se spune astfel: "S-a întrupat din fecioara Maria?"
În Isus, Dumnezeu a luat trupul nostru. În evreiește, cuvântul "trup", "carne", desemnează întreaga persoană privită în fragilitatea sa. Plăsmuit în sânul mamei sale, Isus s-a născut gol. Maria și Iosif și-au iubit micuțul care plângea. În el, Dumnezeu a luat ochii unui copil și, cu piciorușele lui, a trebuit să învețe să meargă în pas cu oamenii. De la Maria a învățat să vorbească, de la Iosif a învățat meserie. "Cristos a trecut prin toate vârstele omului și astfel le-a redat tuturor oamenilor comuniunea cu Dumnezeu." (Sf. Irineu). A cunoscut foamea, ispita, suferința. A fost în toate asemenea nouă, afară de păcat.
Andrei Petruț

Rugăciune pentru noul an
Doamne, tu ai îndurare
Îl iubești pe fiecare.
Fă credința ta să fie
Pe pământ pentru vecie.
Doamne, inima ta sună
Să ne fie o cunună
Și sub mila ta divină
Noi să creștem în lumină.
Dragoste și armonie
Pururi între toți să fie.
Dușmănia-n veci să piară
Chiar și cei mai răi să-ți ceară
Să-i prefaci în mielușei,
Și privirea ta cea blândă
Tu revars-o peste ei.

Urare de Anul Nou
Aho, aho, dragi cititori,
Creștini, preoți, frați, surori
O secundă așteptați
Și urarea mi-o ascultați
A trecut anul ca gândul
Și din nou avem cuvântul
A trecut 2004
Și-am pornit iar cu uratul.
Multe lucruri s-au făcut
În anul ce-a trecut
S-au făcut și lucruri rele
Ne rugăm ca să se spele
S-au făcut și lucruri bune
Ne rugăm ca să se-adune.
Anul care o să vie
Se ne-aducă bucurie
Să ne-aducă sănătate
Și mai puține păcate
Să-i urăm pe copilași
Că-s poznași și drăgălași
Să fie cât mai cuminți
Și s-asculte de părinți
Note bune să primească,
Moș Crăciun să-i răsplătească
Cu cadouri mari, frumoase
Și zile mai luminoase
Și pe tineri să-i urăm
Să nu creadă că-i uităm
Să le dorim sănătate
Că-i mai bună decât toate
Să le dăm aici și-un sfat
Să nu cadă în păcat.
Tinerețea e frumoasă
Cum e floarea de pe masă
Dar ușor se ofilește
Dacă nu se îngrijește.
Să urăm și muncitorii
Căci ei dau mâncare țării
Să dea Domnul vreme bună
Soare, vânt și nori și Lună.
Putere de muncă multă
Să aibă multă valută
Tot anul să le ajungă
S-aibă buzunare pline
Și gânduri numai de bine.
Iar în anul ce-o să vină
Domnul să ne dea lumină
De paroh să ascultați
Duminica să n-o uitați
Și îndemnu-i să-l urmați
Să dea domnul sănătate
Și noroc s-avem în toate
Să ne meargă-n toate bine
S-avem zile senine
Să ne-ajute Domnul sfânt
Pace s-avem pe pământ
Multă forță și credință
Să uităm de suferință.
Și-o urare de la mine,
Franciscan în devenire,
Vă doresc pace și bine
La Anul și La Mulți Ani.
Iulian Dămătăr

Cum trebuie sa te comporți când intri într-o biserică? Marchează răspunsul corect:
trebuie să intru:
- vorbind
- în tăcere

trebuie să intru:
- pentru a-l vedea pe Isus
- pentru a-mi vedea prietenii

trebuie să intru:
- alergând
- mergând încet

trebuie să intru:
- pentru a râde
- pentru a mă ruga
Simona Păduraru

Glume, glume, glume...
La școală, profesorul de Religie întreabă:
- Ce animale se aflau lângă iesle când s-a născut pruncul Isus? Un copil răspunde:
- Lângă iesle se aflau: măgarul, boul și niște oi. Porcul nu era acolo pentru că păstorii l-au tăiat de Crăciun.
* * *

- Măi, țigane, tu ai tăiat porcul de Crăciun?
- Sigur că da.
- Dar frate-tău?
- Nici el...
* * *

Doi vecini de apartament se întorc acasă pe la miezul nopții beți criță. Unul scoate cheia să deschidă ușa blocului, dar nu prea reușește să găsească gaura.
- Dă-mi mie cheia, să te ajut. Poate nimeresc eu gaura, zice celălalt.
- Mai bine ține blocul să nu
se mai miște așa de tare...
* * *

Un informatician și un inginer constructor stăteau de vorbă:
- Dacă proiectam eu automobilele, atunci ar fi avut o viteză dublă și performanțe mult mai bune, zise informaticianul.
- Dacă ai fi proiectat tu mașini, zise inginerul, atunci șoferul era întrebat atunci când ar fi fost in fața unui posibil accident: "Chiar doriți să frânați acum?"

Doctorul:
-
Am impresia că îți cam place să bei.
Pacientul:
-
Asta cam așa e. Beau în fiecare zi o litră de coniac și am început să văd șoareci...
Doctorul:
-
Trebuie să renunți la băutură.
Pacientul:
-
N-ar fi mai bine să îmi iau o pisică?
* * *

- Doctore, e adevărat că cine mănâncă morcovi vede mai bine?
- Sigur. Ai văzut vreun iepure cu ochelari?
Simona Păduraru
* * *

Într-o parohie, preotul, văzând că biserica era aproape goală la fiecare liturghie, a vorbit cu clopotarul să-1 ajute sa schimbe situația, astfel ca de fiecare dată când spunea "să coboare Duhul Sfânt sub formă de porumbel" clopotarul să dea drumul unui porumbel din clopotniță.
Prima dată au fost doar câteva persoane. Acestea au rămas uimite de întâmplare și au povestit în tot satul. A doua zi biserica era plină și toată lumea a văzut cu ochii lor minunea.
A treia zi și mai și... erau pline și biserica și curtea. Toată lumea vroia să vadă minunea de care s-a vorbit în tot satul. Când preotul a rostit cuvintele "să coboare Duhul Sfânt sub formă de porumbel", clopotarul a ieșit spunând: "Părinte, pe Duhul Sfânt l-a mâncat pisica."
Laurențiu Fabian Bitiușcă

Ghicitori
Când poți să aduci apă în ciur? (Iarna)
* * *
La munte m-am născut,
La munte am crescut,
Nu sunt alun,
Dar vin la Crăciun. (Bradul)
* * *
Când doarme omul un an? (În noaptea Anului Nou)
* * *
Cine seamănă cu mâna,
Dar nu-i mâna? (Mănușa)
* * *
Albă, plapumă și moale
S-a întins pe deal și vale
Când sosește primăvara,
Se topește plăpumioara. (Zăpada)
* * *
La trup sunt ușor,
Fără aripi zbor,
Dar nu-s fum, nici nor. (Fulgul de nea)
* * *
Ce crește cu rădăcina în sus? (Turțurul de gheață)
* * *
Lungi și uscate
Aleargă pe deal uscate. (Schiurile)

E iar Crăciun și iar e iarnă
E frig și nasul meu e roșu
Deși e cerul cenușiu.
Cu toții l-așteptăm pe moșu:
"Cuminți ați fost? Acuma viu!"

E iar Crăciun și iar e iarnă
Deși zăpadă nu-i deloc
Dar o să-nceapă să se-aștearnă
Din loc în loc.

Privesc pe geam și văd pe stradă,
Deși e ger, nici că le pasă
Cu toții au ieșit să-l vadă
Pe bradul cu beteala deasă.

E iar Crăciun și iar e iarnă
Deși-i Decembrie și-i vânt,
Abia de-acum aștept să-și cearnă
Madama albă al ei veșmânt.

Jalonând printre anotimpuri,
În paginile acestei reviste rămân
Încrucișate gândurile frumoase
Pe care Dumnezeu
Le smulge făpturii,
Atunci când, cu fiecare sărbătoare,
I se oferă spre contemplare.

Și chiar dacă timpul trece,
Gândurile rămân
Pentru a potoli setea de frumos a Cititorului
Încercați și dumneavoastră...
Prof. Mihaela Bercea

Pe marele-mpărat Isus
Pe marele-mpărat Isus
Maria-n lume l-a adus;
Să-l preamărim cu-al nostru cânt
Pe fața-ntregului pământ.

Al lumii Domn și ziditor
Îmbracă chip de servitor,
Voind, la moarte osândit,
Să-i smulgă morții ce-a zidit.

Cel necuprins și făr' hotar
Fecioarei, printr-un tainic har,
Îi este dat spre-a fi purtat
În sânul ei imaculat.

Fără bărbat, doar c-un cuvânt,
Concepe de la Duhul Sfânt
Iar trupul ei, prea gingaș crin,
Devine sanctuar divin.

Ioan purtat de-al mamei sân
L-a salutat pe-al său stăpân
Când cel vestit de Gabriel
S-a dus în vizită la el.

Isuse, copilaș plăpând,
Pe-un braț de paie zaci plângând
Iar mama-ți cântă-ncetișor:
Dormi, scump odor, o, dormi ușor.

Cu cetele cerești de sfinți
Păstorii simpli și cuminți
Slăvesc pe marele-mpărat
Găsit în scutece-nfășat.

Isuse, care ne-ai fost dat
De Maica fără de păcat
Te preamărim în dulce cânt
Cu Tatăl și cu Duhul Sfânt.

Grupul redacțional
Parohia Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova"
Str. Cuza Vodă, nr. 28A, Târgu Frumos
Tel. 0232/711476, mobil 0744/437439
Tehnoredactare computerizată: Andrei Petruț și Marius Maximilian Bitiușcă

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos