0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Revista CREZ ETERN

Publicație periodică a comunității catolice din Târgul Frumos

Nr. 2 - august 2003

Sub mantia ocrotitoare a Mariei
Bucuria sărbătorii Adormirea Maici Domnului este întregită de apariția celui de-al doilea număr al buletinului parohial, un număr pe care vrem să îl dedicăm sfintei Fecioare Maria.
Fiind la început de drum am dori ca toți cititorii revistei noastre parohiale să se consfințească Inimii Neprihănite a Mariei. În același timp punem la picioarele Maicii Preasfinte toate eforturile și strădaniile noastre pentru ca publicația parohială să fie un veritabil mijloc de evanghelizare. De fapt scopul primordial al acestei mici reviste este răspândirea cuvântului lui Dumnezeu și de asemeni, să îl facem cunoscut pe Isus Cristos. Într-un al doilea moment, intenționăm să oferim tuturor credincioșilor comunității posibilitatea de a-și exprima trăirea propriei credințe. În acest sens îi invit pe toți să își aducă aportul la bunul mers al acestei publicații contribuind cu articole, sugestii și bineînțeles cu rugăciunea. Este și un mod de a verifica nivelul spiritului nostru comunitar și maturitatea creștină la care am ajuns.
Sfânta Fecioară Maria să rămână modelul crezului etern aflat pe buzele și în inima noastră. Ea să ne inspire pentru a întrevedea și a cânta fericirea adevărată: " Fericită ești tu pentru că ai crezut cele spuse ție de Domnul".
Pr. Iulian Faraoanu

Misiunea din Kenya
Așa cum v-am promis în numărul trecut, acum vă voi descrie mai pe larg, aspecte al misiunii pe care pr. Isidor Mârț o desfășoară în Kenya.
Mai întâi trebuie să vă povestesc câte ceva despre această țară. Este un stat în Africa central-estică ce are ieșire la Oceanul Indian. Se învecinează la N cu Etiopia, iar la Sud cu Tanzania. Capitala se găsește la Nairobi. În partea de N a țării se întâlnește un relief accidentat, semideșertic. În această zonă își desfășoară misiunea pr. Isidor, misiune pe care a început-o acum doi ani de zile. Însă care a fost înființată de mai multă vreme.
Curiozitatea noastră ne-a făcut să îl ascultăm pe părintele misionar cu mare atenție, cele spuse de Sfinția Sa fiind foarte interesante. Astfel am putut afla despre locuitorii de acolo faptul că trăiesc în triburi și sunt nomazi, adică nu rămân prea mult timp în același loc, ei fiind tot timpul în căutarea surselor de apă și a vegetației. Hrana lor de bază este laptele de cămilă sau de capră. Viața lor este simplă, a spus părintele Isidor, ei trăiesc în colibe și dorm adeseori pe pământul gol.
Un aspect interesant ține de faptul că ei își sărbătoresc Revelionul pe data de 14 noiembrie, iar și mai interesante sunt căsătoriile dintre ei. Nu se ține cont de vârstă: pretendentul trebuie să ofere părinților fetei trei cămile pentru a se putea căsători cu aceasta. Astfel pot apărea căsătorii între bărbați de 50-60 cu tinere de numai 20-25 de ani. De adăugat și faptul că numărul mediu de copii pe care îi are o familie este de 7-8.
Misiunea înființată acolo numără 30 de ani de existență și dorește să readucă spiritualitatea și credința a cât mai multor oameni. Ea are rolul de a face viața oamenilor mai ușoară oferind ajutoare umanitare, dar și îngrijiri medicale. Un alt obiectiv îl constituie educarea copiilor în săli de clasă construite acolo cu învățători voluntari sau chiar din mediul lor (desigur, cei care au făcut ceva studii).
Aceste lucruri m-au impresionat și m-am decis să le aștern pe hârtie pentru a vi le face cunoscute, deoarece este plăcut și în același timp interesant să afli lucruri noi despre oameni noi.
Andrei Petruț

UN PAS SPRE UNITATE
De 949 de ani există catolici și ortodocși. Dar tot de atunci nu mai există unitate între creștini.
Având în vedere scopul nostru comun, acela de a ne uni cu Dumnezeu prin iubire, papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române aduc în discuție problema reunirii celor două Biserici surori. Vizitele reciproce și declarațiile semnate de cei doi prelați dau un nou impuls dialogului dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă.
La 12 octombrie 2002 Sfântul Părinte și Preafericitul Teoctist au semnat o declarație comună în care cele două Biserici se angajează să caute unitatea. Pentru ca aceste dezbateri și concluzii să nu fie doar teoretice, noi, creștinii ar trebui să urmăm exemplul dat de Papă și Patriarh, să lăsăm prejudecățile și resentimentele deoparte și să ne respectăm ca frați.
Așadar, să ne deschidem inimile în fața acestei inițiative și să ne unim glasurile.
Alina Timofticiuc

Maria, regina sfântului rozariu
O, Rozariu binecuvântat,
Lanț dulce care ne legi de Dumnezeu
Legătura iubirii care ne unești cu îngerii,
Turn de scăpare în asaltul Iadului
Port singur în naufragiu comun.
Tu ne vei fi mângâiere în ceasul agoniei
Tie îți vom revărsa sărutul vieții care se stinge
Ultima rostire a buzelor noastre
Va fi numele tău gingaș
O, Regină a sfântului rozariu
O, Maica noastră scumpă
Fii oriunde binecuvântată
Azi și întotdeauna
Pe pământ și în cer.
Oana Bartic

Evenimente
În ultima lună, în comunitatea noastră au avut loc o serie de evenimente despre care vă vom vorbi în articolul ce urmează.
În primul rând trebuie să vă comunic faptul că, pe la începutul lunii, a avut loc excursia organizată de tinerii din această comunitate, la o cabană de lângă localitatea Câmpulung Muscel. Scopul acestei excursii a fost acela de a încerca o întărire a relațiilor dintre tinerii din parohia noastră și o apropiere cât mai frumoasă de Dumnezeu. Durata excursiei a fost de șase zile și au participat 16 tineri. Programul acestei excursii a constat atât în drumeții pe munții din apropierea cabanei, dar și în vizitarea de peșteri și de alte locuri care ne-au stârnit curiozitatea. Pe lângă acest program obositor, dar distractiv, s-a realizat și un program de rugăciuni, care a cuprins slujbe zilnice, dar și rozarii în jurul focului de tabără. Sperăm totuși ca anul viitor să se realizeze excursii și mai frumoase, fiind nevoie pentru aceasta de o implicare mai mare din partea tineretului.
În amănunt foarte important pe care vi-l aduc la cunoștință este acela că s-au început lucrările de punere a gresiei și a marmurei în interiorul Bisericii. Cu acest prilej părintele paroh adresează un îndemn enoriașilor care sunt dispuși să sponsorizeze finalizarea acestor lucrări. Este vorba de construirea altarului, pupitrului și a suportului pentru lumânarea pascală. Se dorește o implicare mai serioasă din partea familiilor, atât din punct de vedere financiar, cât și prin participarea efectivă a acestora la finalizarea lucrărilor. Acestea se și pot asocia în sprijinirea construcțiilor, decizie care ține de preferințele fiecăreia dintre ele.
Marius Bitiușcă

Descoperirea unor talente ascunse
Fiecare dintre noi are un anume talent pe care trebuie să știe numai să îl descopere. Unii constată abia la bătrânețe că sunt înzestrați cu haruri neașteptate. Oricare ar fi vârsta și pregătirea ta, dacă nu ți-ai dat seama încă de posibilitățile speciale pe care le ai, de ce nu încerci să ți le descoperi acum și să le dezvolți? Acestea ar putea contribui foarte mult la întărirea încrederii în propriile forțe.
În cazul în care crezi că nu ai nici un talent, te rog să mai reflectezi puțin. Poate că este nevoie de un efort mai mare pentru a descoperi farmecul unei pasiuni neașteptate și nu trebuie să devii un expert pentru ca această pasiune să îți facă o mare plăcere.
Timiditatea este adesea motivul pentru care trec anii și talentele rămân nedescoperite. Dacă în trecut cineva te-a făcut să te simți nesigur pe tine, încearcă să îți scoți din minte acest lucru și să faci o evaluare independentă fără a ține seama de complexul de inferioritate anterior. Pentru a reuși în orice domeniu avem nevoie de o doză de încredere care, odată căpătată, chiar într-o mică măsură, face ca "roțile" să înceapă să se învârtă și orice se poate întâmpla. "Un om care are încredere în sine, care este hotărât, optimist și își începe munca cu siguranța succesului își magnetizează forțele."
Să nu vă fie teamă de eșec. Oamenii care nu greșesc niciodată, nu fac niciodată nimic! Încercarea și eroarea fac parte din orice îndeletnicire cu care merită să îți ocupi timpul: fotbalul, cântatul la un instrument muzical, gătitul, învățarea conducerii unui automobil, etc.
Obiectele care îți plăceau la școală sunt, firește un ghid folositor, dar dacă te întrebi ce făceai în timpul liber, atunci când aveai mai puțin de zece ani, înainte ca sistemul de examinare să te prindă în ghearele sale, ai putea să găsești o îndrumare și mai exactă. Muzicienii dau primele semne despre talentul lor, de obicei în anii copilăriei. Deci încearcă să îți amintești ce îți plăcea atunci cel mai mult să desenezi, să faci invenții, să scrii, să socotești, erai pasionat de vreun sport sau aveai un anume hobby. Erai o persoană singuratică sau sociabilă? Îți plăcea să visezi sau să acționezi? Dacă erai foarte timid, erai probabil un singuratic și un visător.
Acum a sosit momentul să îți transformi visul în realitate. Talentele cu care ești înzestrat nu-ți vor aduce poate faimă sau avere, dar ar putea să îți ofere satisfacții enorme.
Florentina Porcaru

Anul Sfântului Rozariu
La începutul celui de-al 25-lea an de pontificat, Sfântul Părinte a declarat anul 2003 - Anul Sfântului Rozariu - ca mărturie a fidelității și iubirii sale necondiționate față de Maria, mama lui Isus și mama noastră, căreia i-a încredințat întregul său minister pastoral prin deviza "TOTUS TUUS" (Cu totul al tău).
Rugăciunea Rozariului reprezintă meditarea misterelor vieții lui Isus alături de sfânta Fecioară. Deoarece din cele 15 mistere ale rugăciunii mariane lipseau momente decisive din viața lui Isus, Sfântul Părinte a sugerat includerea misterelor de lumină:
1. Botezul lui Isus în Iordan
2. Autorevelarea lui Isus la nunta din Cana
3. Isus predică împărăția lui Dumnezeu
4. Schimbarea la față pe muntele Tabor
5. Orânduirea sfintei Euharistii
În practicarea zilnică a Sf. Rozariu păstorul diecezei de Iași, episcopul Petru Gherghel, a propus meditarea misterelor de lumină în zilele de joi din intervalul 16 octombrie 2002 - 16 octombrie 2003.
Repetând invocația "Bucură-te, Marie" putem reflecta în mod profund asupra evenimentelor importante ale misiunii Fiului lui Dumnezeu pe pământ, care ne-au fost transmise prin Evanghelie și prin tradiție (Rosarium Verginis Mariae - Rozariul sfintei Fecioarei Măria).
Gabriela Dămătăr

Să mai râdem

 • Declarație de dragoste
  - Pentru tine m-aș arunca de la etajul 5!
  - Ce spui? Tu stai doar la primul etaj!
  - Ei, atunci m-aș arunca de cinci ori!

 • O pisică aleargă după un șoarece care se ascunsese într-o gaură din podea.
  După un timp, auzind un lătrat, șoarecele ieși afară, convins că pisica fugise de teama câinelui. Dar aceasta îl înhață, spunându-i:
  - Vezi ce bine-i să știi limbi străine?

 • - Tata m-a învățat că e bine întotdeauna să dai mai mult decât primești! zise un băiat.
  - Grozavă dovadă de politețe, a remarcat prietenul său. Dar ce meserie are tatăl tău?
  - Boxer.

 • La un iarmaroc, un soldat oferă o sabie pentru o bucată de pâine.
  - De ce faceți un schimb atât de neavantajos?
  - Dacă ar fi să alegeți între o bucată de pâine și o sabie care să intre în stomacul dv., ce a-ți alege?

 • La Zoo:
  - Mă întreb ce ar spune oare tigrul acesta dacă ar putea vorbi...
  - Cred că ar zice: "Scuzați-mă, dar sunt un leopard!"

 • Doctorul:
  - Am impresia că îți cam place să bei.
  Pacientul:
  - Asta cam așa e. Beau în fiecare zi o litră de coniac și am început să văd șoareci...
  Doctorul:
  - Trebuie să renunți la băutură.
  Pacientul:
  - N-ar fi mai bine să îmi iau o pisică?
  Oana Bartic

  Anunțuri parohiale
  1.
  Enoriașii sunt rugați să sponsorizeze lucrările din interiorul Bisericii în special cele destinate construirii altarului, a pupitrului și a lumânării pascale Se dorește o implicare cât mai serioasă și promptă din partea acestora pentru ca lucrările să se desfășoare rapid și astfel să avem o Biserică frumoasă, îmbrăcată cu haine noi, în care să participăm cu însuflețire la întâlnirile cu Dumnezeu, prin sfintele Slujbe și alte ceremonii religioase.
  2. În curând va apărea și pagina de Internet a comunității noastre, fiind o bucurie pentru noi că vom putea acum să răspândim și pe cale virtuală crezul nostru etern celor dispuși să îl asculte și să îl urmeze, sperând ca acesta să ajungă cât mai departe și la cât mai multe persoane.

  Grupul redacțional
  Coordonator și redactor-șef: Pr. Iulian Fărăoanu
  Tehnoredactare computerizată: Andrei Petruț
  Alți coordonatori: Gabriela Dămătăr, Alina Timofticiuc, Oana Bartic, Florentina Porcarii, Marius Bitiușcă
  Adresa redacției:
  Parohia Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova"
  Str. Cuza Vodă, nr. 28A Târgu Frumos
  E-mail: parohia_tgfrumos@yahoo.com
  Tel.: 0232-711476, tel. mobil: 0744-437439

 • 0 0
  Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos