0
0 0
0
Parerea vizitatorului Asociatia Sf. Vincentiu de Paul Revista Parohiei Localitatea Tg. Frumos Evenimente locale Istoricul Parohiei Activitati saptamanele Pagina de start Biserica 'Sf. Anton de Padova' Istoricul Parohiei

Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos cu hramul "Sf. Anton de Padova" a fost înființată în anul 1991.
Ea face parte din Dieceza de Iași, din Decanatul de Iași.

Până la funcționarea ei ca parohie de sine-stătătoare, Tg. Frumos a fost filială a Parohiei Bălțați. (Parohia Bălțați - a fost înființată prin desprinderea ei ca filială de la Parohia Cotnari, și înființarea unui post de preot extrabugetar, în care se recunoaște angajarea pr. Budulai Ieronim; decret de înființare, 2 decembrie 1968).

Înainte de 1989, credincioșii catolici din Târgu Frumos, se adunau într-un apartament, unde pr. Alois Bișoc celebra sfânta Liturghie.

Vechea Casa parohiala Pr. Mihai Gal, paroh la Bălțați a început construirea unei case parohiale. Aceasta a fost finalizată în anul 1988, și a permis celebrarea sfintei Liturghii în capela din interiorul casei parohiale.

Pr. Iosif Gherghelaș, a păstorit această localitate între anii 1990-1991.

La 31 decembrie 1979, ca filială a Parohiei Bălțați, Tg. Frumos avea 34 de familii catolice și 102 credincioși.

Odată cu înființarea Parohiei, printr-un decret dat de PS Petru Gherghel în anul 1991, a fost numit și primul paroh de Târgu Frumos, în persoana pr. Marcel Medveș.

Construirea bisericii "Sf. Anton" din Tg. Frumos a reprezentat un pas important pentru constituirea comunității creștine. Lucrările au început în anul 1992, și au fost coordonate de către pr. Medveș Maricel. Mulți creștini catolici anonimi au găsit un punct de referință în acea biserică. Din anul 1990, când erau cunoscute doar 30 de familii catolice, s-a ajuns ca în anul 2002 comunitatea să numere 80 de familii.
Pr. Maricel Medveș face pentru situl nostru o descriere a lucrărilor de construire a bisericii detalii.

După 1 august 2002, dată la care a fost numit paroh pr. Iulian Faraoanu, au fost inițiate finisările interioare și exterioare, acestea fiind duse la bun sfârșit în anul 2005.

În anul 2004, a fost obținută o parcelă de teren pentru cimitirul catolic, la intrarea în Tg. Frumos dinspre Pașcani. Pănă în 2004, credincioșii catolici au fost înmormântați în cimitirul ortodox.

Biserica se remarcă astăzi prin stilul său arhitectonic modern și prin simplitatea specifică oricărui lăcaș de cult. La subsolul bisericii se găsește și reședința parohului - noua casă parohială, unde există și o sală unde au loc întâlnirile de cateheză pentru copii și tineri. Tot aici se desfășoară și orele de religie pentru elevi, și se află biroul parohial.

Terminându-se finisările la biserică, în ziua de 13 august 2005, la sfânta Liturghie de la ora 11.00, PS Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica. La eveniment au fost prezenți numeroși preoți și credincioși, văzându-se astfel încununată munca preoților și a enoriașilor de a avea un nou și demn lăcaș de rugăciune. Imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto.

La 1 august 2005, a primit numirea de paroh acestei comunități pr. Iulian-Eugen Kropp, care a fost instalat în funcție la data de 21 august 2005. Ca evenimente deosebite din timpul mandatului său, au fost celebrările ecumenice anuale din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, vizita pastorală a episcopului Petru Gherghel (8-9 decembrie 2007), construirea lângă biserică a grotei dedicate sfintei Fecioare Maria (în anul 2009), așezarea statuii sfințite (la 9 decembrie 2007) a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes în noua grotă (24 octombrie 2009), coordonarea si asistența spirituală a Conferinței "Sf. Anton de Padova" Tg. Frumos a Asociației Caritative "Sf. Vincențiu de Paul". Activitatea sa de paroh la Tg. Frumos sa încheiat la 31 august 2010, după care a primit o nouă misiune de paroh la Răducăneni, jud. Iași.

De la 1 septembrie 2010 și pană la 31 august 2013, paroh la Tg. Frumos a fost pr. prof. dr. Fabian Doboș. De la 1 septembrie 2013, a primit numirea de profesor la Institutul Teologic Romano Catolic și la Facultatea de Teologie a Universitații Alexandru Ioan Cuza din Iași.

De la 1 septembrie 2013 paroh la Tg. Frumos este pr. prof. Mihail Daniel Farcaș.

0 0
Copyright 2005-2016 - Parohia Romano-Catolică Tg. Frumos